Ιστορία των Ζαριών


Για αυτούς που πιστεύουν πως η ιστορία του παιχνιδιού ξεκίνησε με την δημιουργία του ζαριού, συναντούν το παιχνίδι πολύ πίσω στα 600 π.Χ. στην Αίγυπτο, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ζάρι φτιαγμένο από ασβεστόλιθο. Όμως αυτή είναι μόνο μία θεωρία. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε κατά την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και άλλοι κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών, αλλά αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν τελικά είναι πως τα ζάρια πραγματικά προήλθαν από το “Hazard”, ένα παιχνίδι με ζάρια το οποίο ήταν δημοφιλές τον 18ο και 19ο αιώνα.  

Hazard: Ο πρόδρομος των ζαριών


Κάποιοι ιστορικοί ισχυρίζονται πως το Hazard προήλθε από ένα αραβικό παιχνίδι με ζάρια που λεγόταν “Azzahr” και ήρθε στην Ευρώπη κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των σταυροφοριών.  Αργότερα το όνομα αυτό μετατράπηκε στην Ισπανία σε “Azar” και τέλος στο Γαλλικό όρο “Hazard”. Η πιο αξιοσημείωτη αναφορά στο Hazard προέρχεται από τον Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales, γραμμένη τον 14ο αιώνα. Η παραπομπή αυτή δηλώνει ότι το Hazard είχε κατά κάποιο τρόπο κάνει την εμφάνισή του στην Αγγλία νωρίτερα στα 1300. Το παιχνίδι όμως ήταν το δημοφιλέστερο για τους Άγγλους αριστοκράτες τον 17ο και 18ο αιώνα. Μερικοί από τους κανόνες για το Hazard υπάρχουν μέχρι και σήμερα στα ζάρια, ειδικά το αποτέλεσμα της ζαριάς μετά την τοποθέτηση ενός pass line πονταρίσματος. Το ποντάρισμα αυτό είναι σχεδόν ίδιο με το βασικό ποντάρισμα στο Hazard.


Από το Hazard στα Ζάρια



Όπως με την πραγματική προέλευση του παιχνιδιού, υπάρχουν και πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς τα ζάρια έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήρθε από τους Γάλλους και άλλοι λένε από τους Βρετανούς. Άσχετα με το ποιος το έφερε ή το πως, το παιχνίδι παιζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στη Νέα Ορλεάνη και τη Λουϊζιάνα από τις κοινότητες των Καχούν και των Αφροαμερικανών στα 1800. Η ονομασία “Ζάρια” πιστεύεται πως έχει προέλθει είτε από τον γαλλικό όρο “crabs” (η λέξη χρησιμοποιούταν όταν ένας παίκτης έχανε το ποντάρισμά του φέρνοντας 2 στο Hazard) ή από την γαλλική αργκό “crapauds”, που σημαίνει “βάτραχοι”. Ονόμαζαν τους παίκτες “crapauds” γιατί φώναζαν και συσπειρώνονταν σαν βάτραχοι την ώρα που έπαιζαν ζάρια.  

Η προσαρμογή των ζαριών σε ένα πιο σύνθετο σύστημα πονταρισμάτων έγινε αργότερα από τον John H. Winn, ένα κατασκευαστή ζαριών.  Ο Winn πρόσθεσε το ποντάρισμα ‘’don’t pass line’’ ώστε οι παίκτες να μπορούν να στοιχηματίσουν ενάντια στο ζάρι και αυτόν που τα ρίχνει. Η τροποποίηση αυτή στο παιχνίδι εμπόδισε τους παίκτες να κλέβουν με πειραγμένα ζάρια, το οποίο είχε εξελιχθεί σε κοινή πρακτική μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτή η παραλλαγή ζαριών ήταν γνωστή ως “bank craps” και είναι η πιο συνηθισμένη παραλλαγή ζαριών που παίζεται σήμερα.


DublinBet

Comments

Popular Posts