Μπιρίμπα

Η μπιρίμπα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα. Παίζεται είτε από δύο άτομα, είτε από δύο ζεύγη παικτών. Όταν παίζεται με 2 άτομα ή με 2 ζεύγη, χρησιμοποιούνται 2 τράπουλες. Αν παίζουν 3 ζεύγη, τότε χρησιμοποιούνται 3 τράπουλες κ.ο.κ. Είναι δυνατό να παίξουν και 3 άτομα, οπότε ο πρώτος παίκτης που θα πάρει μπιριμπάκι μένει μόνος του για την παρτίδα και οι άλλοι δύο γίνονται ομάδα. Στο τέλος της παρτίδας, οι πόντοι της ομάδας μοιράζονται εξίσου στους δύο παίκτες της ομάδας. Συνήθως το παιχνίδι παίζεται με 2 ζεύγη.

Σκοπός

 

Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μπιρίμπας, οι βασικοί κανόνες και ο στόχος είναι οι ίδιοι. Η φορά του παιχνιδιού είναι αντίθετη της φοράς των δεικτών του ρολογιού. Μετά το ανακάτεμα και το κόψιμο μοιράζονται έντεκα φύλλα για κάθε παίκτη. Ο προηγούμενος παίκτης από αυτόν που μοιράζει φύλλα φτιάχνει δύο "μπιριμπάκια" των έντεκα φύλλων που τοποθετούνται στην άκρη. Το πρώτο φύλλο από αυτά που έχουν μείνει, ανοίγει και πέφτει κάτω.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απορριφθούν όλα τα φύλλα, δημιουργώντας συνδυασμούς φύλλων, κατ' ελάχιστο 3. Οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να είναι είτε ακολουθίες φύλλων (παράδειγμα A-2-3 ή 10-J-Q-K-A του ίδιου σχήματος π.χ. κούπες), είτε ίδιων φύλλων (παράδειγμα J-J-J ή 4-4-4-4-4). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαλαντέρ (Joker ή 2) σε ένα συνδυασμό, αλλά μόνο ένας σε κάθε συνδυασμό.
Κάθε παίχτης έχει δύο επιλογές στην σειρά του. Μπορεί είτε να τραβήξει καινούργιο φύλλο, είτε να μαζέψει τα απορριφθέντα. Πρέπει πάντα όμως να απορρίπτει ένα, και μόνο ένα, φύλλο. Σε περίπτωση που υπάρχει ένα απορριφθέν φύλλο μόνο του και το μαζέψει, τότε είναι υποχρεωμένος να ρίξει ένα άλλο φύλλο από τα δικά του.
Όταν ένα παίχτης έχει αρκετούς συνδυασμούς ώστε να απορρίψει όλα τα φύλλα του (να "κλείσει") και αφού το έχει κάνει, παίρνει το ένα "μπιριμπάκι". Απαιτείται μία μπιρίμπα, συνδυασμός επτά φύλλων, ώστε κάποιος να μπορεί να "κλείσει" και να πάρει μπιριμπάκι. Όταν παίζουν ζευγάρια, μόνο ένας παίχτης μπορεί να κλείσει και να πάρει "μπιριμπάκι", ενώ ο άλλος παίχτης της ομάδας πρέπει να συνεχίσει με τα φύλλα του. Η παρτίδα τελειώνει όταν όταν ένας παίκτης, ή ζεύγος, κλείσει (και από το μπιριμπάκι).
Σε περίπτωση που τελειώσουν τα καινούργια φύλλα το παιχνίδι σταμάτα και οι παίχτες δεν παίρνουν τους πόντους κλεισίματος . Αυτό συμβαίνει μονό στην περίπτωση που κάποιο από τα απορριφθέντα φύλλα δεν ταιριάζει στους φανερούς συνδυασμούς του παίχτη που είναι η σειρά του να τραβήξει,σε διαφορετική περίπτωση οι παίχτες είναι υποχρεωμένοι να τραβούν τα απορριφθέντα φύλλα μέχρι να κλείσει κάποιος ή τα απορριφθέντα φύλλα να μην κάνουν σε κανένα συνδυασμό {BLOG} .

Το παιχνίδι τελειώνει είτε μετά από προκαθορισμένο αριθμό παρτίδων είτε όταν κάποιος παίκτης, ή ζεύγος, φθάσει στους προκαθορισμένους πόντους (συνήθως 3000 έως 5000 πόντους).


Συνδυασμοί

Μπιρίμπα: 7 συνεχόμενα φύλλα ή 7 ίδια φύλλα. Αν η μπιρίμπα είναι ακολουθία 7 συνεχόμενων φύλλων και δεν περιέχει μπαλαντέρ, τότε αξίζει 400 πόντους ("καθαρή"), ενώ αν περιέχει μπαλαντέρ, αξίζει 200 πόντους ("βρώμικη"). Αν η μπιρίμπα είναι 7 ίδια φύλλα και δεν περιέχει μπαλαντέρ, τότε αξίζει 300 πόντους, ενώ αν έχει μπαλαντέρ, 150 πόντους.
Χιλιάρα ή πλήρης: Η χιλιάρα αποτελείται από όλα τα φύλλα ενός χρώματος (π.χ. κούπας) από τον Άσσο έως τον Ρήγα. Αυτός ο συνδυασμός αξίζει 1000 πόντους. Αν περιέχει μπαλαντέρ ("βρώμικη"), τότε αξίζει 500 πόντους.
Διευκρίνιση: Η βρώμικη χιλιάρα περιλαμβάνει όλα τα φύλλα από τον Ασσο εώς και τον Ρηγα και ένα Μπαλαντέρ σε οποιαδήποτε θέση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο μπαλαντέρ πρέπει οπωσδήποτε να καταλαμβάνει την θέση ενός φύλλου από τον Άσσο εώς τον Ρήγα.

Ατού

Το χρώμα του πρώτου απορριφθέντος φύλλου καθορίζει το ατού χρώμα. Μια μπιρίμπα ατού, αν είναι καθαρή, αξίζει 600 πόντους. Αν είναι βρώμικη, αξίζει 300 πόντους. Η πλήρης μπιρίμπα ατού αξίζει 2000 πόντους όταν είναι καθαρή και 1000 βρώμικη. Ανάλογα όμως με την παραλλαγή του παιχνιδιού καθορίζονται και οι πόντοι.

Πόντοι

Αφού έχουν προστεθεί (ή αφαιρεθεί αν χρειαστεί), οι πόντοι κάθε φύλλου προστίθενται στο συνολικό σκόρ. Το κάθε φύλλο έχει την εξής αξία (ανεξαρτήτως χρώματος):
Joker: 25
A: 15
K, Q, J, 10, 9, 8 και 2: 10
7, 6, 5, 4, 3: 5
Αν ένας παίκτης (σε περίπτωση που παίζουν ζεύγη, ένας από το ζευγάρι) καταφέρει να απορρίψει όλα του τα φύλλα από το μπιριμπάκι, τότε παίρνει άλλους 100 πόντους και το παιχνίδι τελειώνει. Οι υπόλοιποι παίκτες (ή ζεύγη) αφαιρούν την αξία των φύλλων που έχουν στο χέρι τους από το συνολικό τους σκορ. Αν κάποιος παίκτης (ή ζεύγος) δεν έχει καταφέρει να πάρει μπιριμπάκι, τότε του αφαιρούνται άλλοι 100 πόντοι. Είναι πολύ πιο εύκολο να μετράς τα φύλλα ως εξής: Α για 1,5 πόντο K, Q, J, 10, 9, 8 & 2 για 1 πόντο 7, 6, 5, 4 & 3 για 0,5 πόντο και αφού βρεις το άθροισμα των πόντων να πολλαπλασιάσεις με το 10.

Παραλλαγές

 

Κάποιες συνηθισμένες παραλλαγές είναι: (1) Η πλήρης μπιρίμπα με ατού να μετράει για 1000 πόντους. (2) Για να κατεβάσει φύλλα την πρώτη φορά, αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον 75 πόντοι, αν το σκορ του είναι μεταξύ 0-1499 πόντων, ή τουλάχιστον 100 πόντοι αν είναι μεταξύ 1500-2999 πόντων και περισσότεροι από 120 πόντοι αν είναι από 3000-5000.
Η πλέον τεχνική παραλλαγή της μπιρίμπας είναι η μπαρίμπα η οποία έχει τους εξής κανόνες:
  1. Δεν ανοίγεται το πρώτο φύλλο και δεν υπάρχουν ατού.
  2. Ο πρώτος που τραβάει φύλλο από την τράπουλα έχει το προνόμιο να το πετάξει αμέσως κάτω και να τραβήξει δεύτερο φύλλο.
  3. Ο κάθε παίκτης όταν φτάσει η σειρά του έχει την δυνατότητα ή να πάρει φύλλο από την τράπουλα ή να πάρει τα κάτω φύλλα, αλλά τότε πρέπει να κατεβάσει ένα τουλάχιστον φύλλο από αυτά είτε σε έναν νέο συνδυασμό φύλλων, είτε να το κολλήσει σε έναν υπάρχοντα συνδυασμό φύλλων.
  4. Απαγορεύεται ο συνδυασμός φύλλων από Α (άσους) ή 3 (τριάρια).
  5. Η απλή ("βρώμικη") μπιρίμπα μετράει 100 πόντους, η "καθαρή" μπιρίμπα χωρίς μπαλαντέρ μετράει 300 πόντους, η "πλήρης" μπιρίμπα που έχει 13 φύλλα στη σειρά με μπαλαντέρ μετράει 500 πόντους και η 13άρα χωρίς μπαλαντέρ 1000 πόντους.
  6. Ο κάθε παίκτης κατεβάζει έναν ή περισσότερους συνδυασμούς φύλλων, εφόσον δεν έχει αυτός ή η ομάδα του πάνω από 1500 πόντους.
  7. Όποια ομάδα παικτών ή παίκτης ξεπεράσει τους 1500 πόντους στην επόμενη μοιρασιά πρέπει να κατεβάσει 75 πόντους, εάν έχει πάνω από 2500 πόντους πρέπει να κατεβάσει 90 πόντους. Κερδίζει ο παίκτης ή η ομάδα παικτών που ξεπερνάει τους 3500 πόντους.
  8. Δεν επιτρέπεται να "κλείσει" κάποιος εάν δεν έχει κάνει μια "καθαρή" μπιρίμπα (χωρίς μπαλαντέρ).
  9. Εάν κάποιο μπιριμπάκι δεν το πάρει καποια ομάδα μπαίνει στην μέση αφού τελειώσει η τράπουλα.
Υπάρχει ακόμα μία παραλλαγή, στην οποία παίζουν 3 άτομα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν 2 "μπιριμπάκια" τα οποία έχουν διαφορετικό αριθμό φύλλων. Το ένα έχει 14 και το άλλο 11. Ο πρώτος που θα πάρει το "μπιριμπάκι" θα πάρει αυτό με τα 14 φύλλα. Οι άλλοι δύο γίνονται ομάδα και στο τέλος της γύρας μοιράζονται τους πόντους. Κατά τα άλλα, το παιχνίδι ακολουθεί τους βασικούς κανόνες.

 

                                                                                                                 
DublinBet
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΝΛΙΝΕ ΚΑΖΙΝΟ

Comments

Popular Posts