Κουμ Καν

Το Κουμ Καν είναι παιγνίδι που παίζεται με τράπουλα. Προέρχεται, όπως πολλά χαρτοπαίγνια από το Ραμί. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Ελλάδα τις δεκαετίες '60 και '70. Παίζεται με όλα τα φύλλα από δύο, τουλάχιστον, τράπουλες καθώς και ένα μπαλαντέρ ανά τράπουλα και μπορούν να παίξουν από δύο έως δέκα παίκτες.

Κανόνες

Οι παίκτες γύρω από ένα τραπέζι και αυτός που μοιράζει δίνει από 10 φύλλα στον καθένα (δύο - δύο) αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Τέλος, τοποθετεί ένα φύλλο κάτω, ανοιχτό και το παιχνίδι αρχίζει. Κάθε παίκτης, όταν έρχεται η σειρά του παίρνει είτε το πρώτο ανοιχτό φύλλο από κάτω, είτε το πρώτο από τα κλειστά και στη συνέχει πετάει κάποιο από τα φύλλα του κάτω ανοιχτό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να συμπληρωθούν σειρές από τρία ή περισσότερα φύλλα, είτε του ίδιου αριθμού (π.χ. 3 τριάρια) είτε συνεχόμενα του ιδίου χρώματος (π.χ. 4, 5, 6, 7 καρό) Νικητής της παρτίδας είναι αυτός που θα απαλλαγεί από όλα τα φύλλα του χεριού του. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε κατεβάζοντας σταδιακά τις σειρές που συμπληρώνει, ή μια και καλή στο τέλος. Οι μπαλαντέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση οποιουδήποτε χαρτιού και αυτός που κατεβάζει μια σειρά που περιλαμβάνει και μπαλαντέρ, πρέπει να ονομάσει το φύλλο το αντικαθιστά ο μπαλαντέρ. Αν κάποιος έχει κατεβάσει μπροστά του μια σειρά, π.χ. J-Q-K κούπα, οποιοσδήποτε από τους άλλους παίκτες, όταν έρθει η σειρά του, μπορεί να απαλλαγεί από ένα ή περισσότερα φύλλα του συμπληρώνοντας αυτή τη σειρά, με το 10 κούπα για παράδειγμα. Επίσης, αν υπάρχει κάτω μπαλαντέρ, μπορεί κάποιος από τους παίκτες να τον πάρει και να τον αντικαταστήσει με το φύλλο.

Βαθμολογία

Όταν ένας παίκτης "βγει" οι υπόλοιποι "γράφουν" τους πόντους που τους έχουν μείνει στο χέρι ως εξής: Άσσοι: ο πρώτος 1, ο δεύτερος 11 Φιγούρες: 10 πόντοι Μπαλαντέρ: 20 πόντοι Υπόλοιπα φύλλα: ο αριθμός τους
Σε πολλές από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60, περιλαμβάνονται σκηνές του παιχνιδιού Κουμ Καν. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι Η χαρτοπαίχτρα, Υπάρχει και Φιλότιμο, Ο Ηλίας του 16ου.
                                                                                                                    
DublinBet
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΝΛΙΝΕ ΚΑΖΙΝΟ

Comments

Popular Posts