Οι Βασικοί κανόνες του Ράμι

Οι θεμελιώδης κανόνες του ράμι περιλαμβάνουν τον αριθμό των παικτών και των φύλλων που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δυο παίκτες για να παιχτεί το παιχνίδι και μπορούν να φτάσουν μέχρι τους έξι. Στο ράμι χρησιμοποιείται μια κανονική τράπουλα των 52 φύλλων. Για ένα ιδανικό παιχνίδι πρέπει να συμμετέχουν τέσσερις παίκτες, αν και με τρεις παίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο βασικό παιχνίδι του ράμι καθώς και στις πολλές παραλλαγές του, ο Άσσος είναι το χαμηλό χαρτί ενώ ο Ρίγας το υψηλό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην βαθμολογία, για την οποία θα αναφερθούμε αργότερα.   
Ο βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι να απαλλαγείτε από όλα τα χαρτιά που κρατάτε στο χέρι σας πριν το καταφέρουν πρώτοι οι αντίπαλοι σας, και ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι το melding. 

Ο πρώτος παίκτης από τα αριστερά του dealer(αυτός που μοιράζει τα φύλλα) ξεκινάει παίρνοντας  ένα χαρτί από την στοίβα της τράπουλας ή από την κορυφή της στοίβας με τα φύλλα απόρριψης. Κατά την διάρκεια της σειράς του ο παίκτης μπορεί να κατεβάσει μια ομάδα φύλλων(meld) τοποθετώντας τα ανοιχτά στο τραπέζι. Περισσότερα για την κίνηση αυτή σε λίγο!

Ένας άλλος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα χαρτιά που κρατάτε στο χέρι σας είναι το «lay off». Αυτό σημαίνει ότι παίζετε μια κάρτα «κολλώντας» την σε κάποιο σετ ανοιχτών φύλλων. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό θα σας δοθούν παρακάτω!


Πως μοιράζουμε τα φύλλα στο Ράμι


Διαλέξτε τυχαία ποιος θα γίνει ο dealer ή απλά όποιος προσφερθεί να πάρει τη θέση σαν πρώτος dealer του παιχνιδιού. Η μοιρασιά των φύλλων γίνεται δεξιόστροφα γύρω από το τραπέζι. Μοιράστε στους δυο παίκτες 10 φύλλα, εφτά φύλλα στους τρεις ή τέσσερις παίκτες και έξι φύλλα στους πέντε ή έξι παίκτες. Οι κάρτες που δεν μοιράστηκαν τοποθετούνται κλειστές σε μια στοίβα. Από αυτήν περνούμε το πρώτο φύλλο που βρίσκετε στην κορυφή και το ανοίγουμε τοποθετώντας το δίπλα στην κλειστή στοίβα δημιουργώντας έτσι ένα νέο σωρό φύλλων που ονομάζουμε στοίβα απόρριψης. 


Ο στόχος του παιχνιδιού


Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρετε να «κατεβάσετε» σε ομάδες όλα τα χαρτιά σας ή να τα «πετάξετε». Οι κανόνες του ράμι ορίζουν ότι, όταν ένας παίκτης έχει κατεβάσει ομάδες/σειρές φύλλων, έχει «κολλήσει» ή έχει «πετάξει» όλα τα φύλλα του τότε έχει καταφέρει να «βγει». Σε άλλες εκδοχές ο παίκτης που απαλλάσσεται από τις κάρτες του δηλώνει ότι έχει κάνει «ράμι». Σε αυτή τη περίπτωση οι πόντοι διπλασιάζονται. Σε διαφορετικές εκδοχές του παιχνιδιού ο παίκτης μπορεί να «βγει» μόνο αν πετάξει και την τελευταία του κάρτα.
   
Οι άλλοι παίκτες τότε προσθέτουν τους πόντους των φύλλων που τους έχουν απομείνει στο χέρι αλλά και στο τραπέζι. Για να κερδίσετε το παιχνίδι καθορίζεται είτε από ένα προκαθορισμένο σετ αριθμών ή από τον αριθμό των φύλλων που υπάρχουν ακόμα στο χέρι.

Κατά την διάρκεια μιας σειράς ο παίκτης μπορεί να κάνει «meld» τοποθετώντας τις κάρτες του ανοιχτά στο τραπέζι. Για παράδειγμα, εάν ο παίκτης έχει μια «σειρά» ή «ακολουθία» όπως 4, 5, 6 κούπα, μπορεί να τα τοποθετήσει στο τραπέζι σαν meld. Τρεις Ρηγάδες (ένα σετ) μπορούν επίσης να παιχτούν σαν meld. Ο παίκτης για να ολοκληρώσει την σειρά του θα πρέπει να πετάξει ένα φύλλο στην στοίβα απόρριψης.

Το «Lay off» προκύπτει όταν ένας παίκτης έχει, για παράδειγμα, ένα 7 κούπα στο χέρι του. Μπορεί το φύλλο αυτό να το «κολλήσει» τοποθετώντας το ανοιχτά πάνω στο σετ του 4, 5, 6, που αναφέραμε νωρίτερα. Οι Lay off κάρτες τοποθετούνται μπροστά από τον παίκτη που κατέβασε το meld το οποίο χρησιμοποιήσομε για να κολλήσουμε το 7 κούπα. Ο τρίτος τρόπος για να απαλλαχτείτε από τα φύλλα που κρατάτε είναι να τα «πετάξετε». Ένας παίκτης μπορεί όταν έρθει η σειρά του να παίξει, να απαλλαχτεί από μια ανεπιθύμητη κάρτα πετώντας την στην στοίβα απόρριψης.


Συγκεντρώνοντας πόντους


Στο βασικό παιχνίδι του ράμι και σε κάποιες παραλλαγές του, η διαδικασία της βαθμολογίας λαμβάνει χώρα όταν κάποιος παίκτης «βγει». Οι χαμένοι παίκτες τότε προσθέτουν τους πόντους των φύλλων που κρατάνε στο χέρι τους : ο Άσσος = 1, τα φύλλα με αριθμούς = την ονομαστική τους αξία, οι φιγούρες = 10 πόντους οι καθεμία. Στο βασικό ράμι το σύνολο των πόντων από τα φύλλα που έμειναν στο χέρι τα προσθέτουμε στο σύνολο του νικητή. Σε άλλες εκδοχές του παιχνιδιού, οι πόντοι του χεριού αφαιρούνται από το meld δίνοντας έτσι σε κάθε παίκτη ατομική συνολική βαθμολογία.


                                                                                    

DublinBet
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΝΛΙΝΕ ΚΑΖΙΝΟ

Comments

Popular Posts