ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

«Κέρδισε 17 εκατομμύρια στο τζοκερ». Να μια πρόσφατη είδηση που σε κάνει να είσαι δύσπιστος στις συμπτώσεις . Η πιθανότητα να κερδίσει κάποιος που έπαιξε μια στήλη στο τζοκερ είναι 1 στα 24435180 . Πρακτικά μοιάζει αδύνατο παρ όλα αυτά συμβαίνει , και όχι μόνο. Υπάρχουν πολλές αληθινές ιστορίες οι οποίες μοιάζουν εξωπραγματικές .Πολλές από αυτές κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο όπως οι ακόλουθες :

-Ο Mark Twain, γνωστός Αμερικανός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1835, την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και ο κομήτης το Halley. Πέθανε το 1910, και πάλι την ίδια ημέρα που ο κομήτης έκανε την επόμενή του εμφάνιση από τη Γη. Ο ίδιος είχε προβλέψει το θάνατό του ένα χρόνο νωρίτερα, λέγοντας «ήρθα στη Γη μαζί με τον κομήτη και περιμένω ότι θα χαθώ μαζί του».

-Στις 13 Φεβρουαρίου 1743, ένας Γάλλος ονόματι Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε για το φόνο του πατέρα του. Ακριβώς 100 χρόνια μετα, στις 13 Φεβρουαρίου 1843, ένας άλλος Γάλλος με το όνομα Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε επίσης για το φόνο του πατέρα του. Οι δύο άντρες δεν είχαν καμία απολύτως συγγένεια.


-Το 1899, ένας κεραυνός σκότωσε έναν άντρα ο οποίος βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στο Ταράντο της Ιταλίας. 30 χρόνια μετά, το 1929, ο γιός του σκοτώθηκε στο ίδιο σημείο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 10 χρόνια αργότερα, το 1939, στο ίδιο πάλι σημείο, ένας κεραυνός σκότωσε και ένα τρίτο άτομο. Ήταν ο εγγονός του πρώτου και γιός του δεύτερου ατόμου.


-Η αγαπημένη μου ιστορία όμως πάλι από τις πιθανότητες είναι η ιστορία της Margo Adams η οποία κέρδισε το λαχείο του Νιου Τζερσει δυο φόρες μέσα σε τέσσερεις μήνες .

Αυτές οι εξωφρενικές συμπτώσεις έχουν απασχολήσει κατά καιρούς όχι μονό λάτρεις των εκπομπών του Λιακοπουλου αλλά και σοβαρούς επιστήμονες όπως ο Αρθουρ Κεστλερ και ο διάσημος ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ.

Δείτε τι γράφει στο προσωπικό ημερολόγιο του Γιουνγκ :

«Αυτές τις ημέρες μελετούσα επισταμένα το σύμβολο του ψαριού μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Κανείς δε γνώριζε για την έρευνά μου ακόμη. Σήμερα για γεύμα είχαμε ψάρι. Ένας φίλος μου ανέφερε το έθιμο με το απριλιάτικο ψάρι. Το πρωί παρατήρησα τυχαία μια επιγραφή που έλεγε «Est homo totus medius piscis ab imo». Το απόγευμα ένας ασθενής μου έδειξε κάποιες πολύ όμορφες εικόνες ψαριών που είχε ζωγραφίσει. Το βράδυ μου έδειξαν ένα κέντημα που απεικόνιζε ιχθυόμορφα τέρατα. Μια ασθενής μου διηγήθηκε ένα όνειρό της, στο οποίο καθόταν στην όχθη μιας λίμνης και ένα ψάρι κολύμπησε μέχρι τα πόδια της. Άκουσα στο ραδιόφωνο μια διαφήμιση για ψαροκονσέρβες, τη στιγμή που έβλεπα την ίδια διαφήμιση σε ένα περιοδικό. Γνώρισα έναν κηπουρό, ο οποίος είχε στο μπράτσο του ένα τατουάζ με μια γοργόνα. Ένα αυτοκίνητο με ψάρια, έμεινε από λάστιχο στο δρόμο μπροστά στο σπίτι. Είδα μια γάτα που κρατούσε ένα ψάρι στο στόμα της. Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει...»

Το περιστατικό που αποτέλεσε έναυσμα για τις έρευνες που έκανε στο προς το τέλος της ζωής του, των οποίων τα αποτελέσματα τον οδήγησαν τη δημιουργία της έννοιας της συγχρονικότητας.Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί και η ώθηση που δέχτηκε και από φυσικούς όπως τον Αινστάιν, το Μπορ και τον Παουλί για να κάνει λεπτομερέστερες έρευνες. Ο Γιουνγκ περιγράφει τη συγχρονικότητα σαν μια αναιτιώδη αρχή που συνδέει γεγονότα που έχουν παρόμοιο νόημα, με τη σύμπτωση τους στο χρόνο. Για να γίνει κατανοητό ο διάσημος ψυχίατρος ισχυριζόταν ότι η συγχρονικότητα είναι η εξήγηση σε αυτό που ονομάζουμε «σύμπτωση». Όταν λέμε σύμπτωση όμως, δεν εννοούμε όλες τις συμπτώσεις, αλλά αυτές που μας φαίνονται περίεργες - που ενδεχομένως να κρύβουν ένα βαθύτερο νόημα. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι αυτός που ενεργοποιεί την πραγματοποίηση άσχετων και ασύνδετων γεγονότων, θεωρούσε ότι η συγχρονικότητα αποκαλύπτει τις συνδέσεις μεταξύ του αντικειμενικού και του υποκειμενικού κόσμου.

Για να είμαι ειλικρινής δεν πολυπιστευω όσα λέει ο Γιουνγκ ,κινείται στις παρυφές της επιστήμης ,όσο για τους υποστηρικτές του…. Είναι γνωστό ότι ο Αϊνστάιν πέρασε τις τελευταίες μέρες τις ζωής του έχοντας στο κομοδίνο του νοσοκομείου που νοσηλευόταν το βιβλίο του Βελικοφσκι « Κόσμοι σε σύγκρουση» . Ενός γιατρού που προσπαθούσε να εξηγήσει επιστημονικά τα θαύματα της βίβλου!!!

Οι παραπάνω συμπτώσεις οφείλονται στο νόμο των μεγάλων αριθμών: Όταν το δείγμα είναι που μεγάλο ενδέχεται να συμβεί οποιοδήποτε εξωφρενικό γεγονός .Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε την έκφραση « μια στο εκατομμύριο» για να ορίσουμε μια εντυπωσιακή σύμπτωση τότε ακόμα και στην μικρή Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων θα αναμέναμε 10 συμπτώσεις κάθε μέρα !!!Αν το γενικεύσουμε για όλες τις ήμερες του χρόνου τότε η «εξωφρενική» αυτή σύμπτωση είναι αναπόφευκτο να συμβεί. Αν συμβεί όμως σε εμάς η σε κάποιο φίλο μας θα το θεωρήσουμε παράξενο.

Αν πάρουμε σαν παράδειγμα την τελευταία ιστορία ,για την κυρία Adams και το πώς κέρδισε το λαχείο δυο φορές σε 4 μήνες ,τότε ο Brian Enerit στο βιβλίο του «Chance rules an informative guide to probability,risk and statistics” θεώρησε ,ότι η Adams εφόσον κέρδισε το πρώτο λαχείο ήταν φυσικό να συνεχίζει να αγοράζει περισσότερα λαχεία.

Έθεσε λοιπόν την σωστή ερώτηση ποια είναι η πιθανότητα ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που αγοράζουν λαχεία στις Η.Π.Α να κερδίσει δυο φόρες στην διάρκεια της ζωής του .Η απάντηση που μας δίνουν οι οι στατιστικολόγοι Stephen Samuels και George McCabe του πανεπιστημίου Purdue εκπλήσσει. Η πιθανότητα να έχουμε διπλό νικητή κάπου στις Η.Π.Α μέσα σε 7 χρόνια είναι παραπάνω από 50%. Όλα αυτά εν ετει 1999 . Μόλις 10 χρόνια αργότερα .Ο νομος των μεγάλων αριθμών ξαναχτύπησε στο πρόσωπο της 63χρονης Τζόαν Τζίντερ από το Τέξας η οποία μέσα σε 17 χρόνια έχει κερδίσει τέσσερις φορές το λαχείο! Η τελευταία νίκη της Τζόαν ήταν και η μεγαλύτερη απ΄ όλες μέχρι σήμερα αφού κέρδισε 20 εκατομμύρια δολάρια!



Παρόλο που η 63χρονη υπερτυχερή θεωρείται η πιο τυχερή παίκτρια λαχείων και «ξυστών» στον κόσμο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο έχει… «επενδύσει» στο χόμπι της αφού το ποσό που κέρδισε το 1993(11 εκατομμύρια δολάρια), το ξόδεψε όλο σε παιχνίδια-«ξυστό» θεωρώντας πως το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν γουρλίδικο.

Ερχόμαστε λοιπόν στα σοφά λόγια του Ηρόδοτου « Δώσε στο πιθανό χρόνο και θα συμβεί!!!»

DublinBet
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΝΛΙΝΕ ΚΑΖΙΝΟ

Comments

Popular Posts